Frågor och svar om beteende

23 Apr 2015, 08:17 398

Folk rättar mig, jag blir irriterad

Tjej, 19 år
Question


Hejsan! Jag är en tjej på 19 år, som har en fråga.
Jag undrar varför folk små rätar mig ibland? Det
irriterar mig mycket och jag kan inte komma över det.
Säger alltid nej när de frågar om jag vill umgås med dem. Det
är endast 2 av dem som brukar hålla på. Det är så irriterande. Hur
skall jag gå till väga i en sådan situation?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Du undrar varför en del rättar dig. Jag förstår inte riktigt i vilket sammanhang det sker. Men en del människor har ett sådant beteende för att de alltid vill köra över en annan person eller att alltid få rätt. Detta kan bero på många olika orsaker, men dels så kanske de inte mår bra eller så vill de ge tillbaka mot andra om de själv varit med om sådant tidigare. Eller så beror det helt enkelt på att de själva inte är medvetna om hur de beter sig. Problemet ligger alltså på dom som rättar dig och inte på dig.

Du funderar på hur du ska agera när detta sker, mitt tips är att du ger konstruktiv feedback på det personen gör. "Jag tycker inte om när du gör sådär, för det sårar mig eller irriterar mig. Jag skulle uppskatta om du bara bekräftar det jag säger, utan att lägga in en egen värdering i det."

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar