Frågor och svar om misshandel

3 May 2015, 21:41 1364
Tjej, 17 år
Question


Hejsan.
jag har en kompis som ständigt blir (vad jag anser det) misshandlad utav sin pappa. Verbalt samt fysiskt, trycker in henne mot väggar, drar henne i håret och lämnar blåmärken. Kastar även omkull bord osv när hon sitter vid matbordet. Hon vill bara ifrån hemmet, men vet inte alls hur hon ska ta sig till väga. Hon vill inte ha massa familjemöten, och gå igenom någon lång process, utan vill bara därifrån.
Har du något råd på vad hon kan göra och hur hon ska ta sig till väga?
Hon fyllde 18 i februari och jobbar helger, men har inte inkomst till att betala hyra.
Med vänlig hälsning en bekymrad vän

Svar
Bonnie Friedh
Trygga Barnen

Hej! 

Vilken fin vän du är, tack för din fråga! Eftersom att hon har fyllt 18 år så kan hon rent juridiskt bara flytta därifrån om hon känner att hon vill det och klarar det ekonomiskt. Om hon däremot som du antyder behöver hjälp att klara hyra och så vidare så kan hon kontakta socialtjänsten för att få bistånd och ibland även hjälp att hitta bostad. Det låter som att din vän lever i en ohållbar situation och socialen kan hjälpa henne att ta sig därifrån och stötta henne i det. Hon kan även kontakta skolhälsovården eller ungdomsmottagningen som kan stötta henne och hjälpa henne med hur hon ska gå tillväga för att ta sig därifrån. De kan även hjälpa henne att prata om och bearbeta de traumatiska upplevelser hon har varit med om. Lycka till och tveka inte att höra av dig igen om du har fler frågor! Varma hälsningar Bonnie

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar