Frågor och svar om mensen

29 Apr 2015, 08:35 474

Jag har anorexiatendenser och min kropp är annars helt utvecklad. Tror du att min vikt kan spela roll i att min mens inte har kommit än?

Tjej, 16 år
Question


Hej!
Jag är 175 cm lång och pendlar mellan 48-49 kg, vilket jag anser är normalvikt. Däremot undrar jag när mensen brukar försvinna vid undervikt, eftersom jag snart fyller sexton och inte fått min mens än? Jag har anorexiatendenser och min kropp är annars helt utvecklad. Tror du att min vikt kan spela roll i att min mens inte har kommit än?

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej,

Sannolikt så har du rätt i dina funderingar. Man vet att mensen kan upphöra vid undernäring, om man tränar överdrivet mycket eller är stressad. 

Jag vet inte riktigt vad du menar med just anorexiatendenserbmen att under perioder går ner i vikt, innebär en stress för kroppen som kan störa hormonbalansen på ett sådant sätt att mensen uteblir. Ett oregelbundet ätande, även om vikten hålls relativt stabil, kan ha liknande effekt.

Det kan finnas många andra skäl till att mensen uteblir, t ex vissa hormonrubbningar (som inte har något samband med kroppsvikten). Dessa bör isåfall behandlas, så det kan vara bra att höra med din gynekolog. Jag tycker du ska ta kontakt med en läkare eller, som sagt, en gynekolog så du får ett svar på va det kan bero på.

Ta hand om dig

Hälsningar

Charlotte 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar