Frågor och svar om viktnedgång

1 Jun 2015, 14:58 223

Om jag ökar mina portioner lite igen, men att jag ändå inte äter precis lika mycket som jag gjorde när jag vägde 53, kommer jag gå upp i vikt drastiskt eller kan jag ändå hålla mig runt den vikten jag nu?

Tjej, 14 år
Question


Hej. Jag är en 14,5 årig tjej och är 165 cm. Jag brukade väga 53 kg, men under beloppet av ett par månader väger jag nu 48-9 kg. Jag har bara minskat på mina portioner men inte alltför mycket och nu har min omgivning börjat påpeka att jag har gått ned i vikt och att jag är för smal. Min fråga är: Om jag ökar mina portioner lite igen, men att jag ändå inte äter precis lika mycket som jag gjorde när jag vägde 53, kommer jag gå upp i vikt drastiskt eller kan jag ändå hålla mig runt den vikten jag nu?

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej

När man är i tonåren är det inte alls bra för kroppen att banta för den behöver växa och utvecklas. Vad bra att din omgivning bryr sig om dig och frågar hur du mår när de märker att du går ner i vikt. Jag ser inga som helst problem med att du ökar på vad du äter, det är bara bra och kommer inte leda till någon drastisk viktökning. Snarare kommer du få mer energi och livskraft så du orkar göra roliga saker med dina vänner.

Ta hand om dig.

/Charlotte

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar