Frågor och svar om onani

4 May 2002, 21:21 167
Kille, 0 år
Question


Hej,

Jag har ett problem som jag inte vet hur många som har.
Men jag tänder på att ha trosor på mig.
Är det något fel på mig? eller?
Vad kan man göra för att bli av med det?
Tacksam för svar.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om det är fel på dig är mycket lurigt att svara på, eftersom det beror på vem du frågar. Skulle du fråga en människa som är gammaldags i sitt sätt att tänka, skulle han eller hon garanterat svara att det var fel på dig. Men om du skulle fråga någon som är liberal ( typ frigjord), så skulle hon eller han svara att det inte var något fel på dig. Skulle du sedan fråga en statistiker så skulle den personen antagligen svara att du inte är jämförbar med genomsnittet och tillhör en minoritet i din egenhet. Vad jag menar med detta är att det inte är så lätt att avgöra vad som är rätt och fel, om du förstår vad jag menar. I mitt arbete som psykolog har jag alltid haft tre utgångspunkter när jag blivit tvungen att bedöma om något är rätt eller fel:
1. Bryter det mot någon befintlig lag, dvs är det en kriminell handling och ska betraktas som ett brott?
2. Går det ut över någon annan dvs skadar det eller innebär det något negativt för någon som på något sätt tvingas att vara med om någonting mot hans/hennes vilja?
3. Är det något som skadar eller innebär något negativt för personen själv, i detta fallet du?
Blir det ärliga svaret nej på dessa tre frågor, brukar jag utgå ifrån att det inte är något fel.
För att sedan besvara din fråga vad man kan göra för att bli av med något sådant här, vill jag börja med att säga att det beror på hur motiverad du är till att förändra den här tändningen på att bära trosor. Därför att det kommer att krävas att du verkligen är motiverad. Det handlar helt enkelt om att du får lära dig att avstå från den här biten i ditt sexliv och för att lyckas med något sådant gör du bäst i att försöka experimentera fram annat inom sex som du också tänder på. För har man någon sådan här lite mer ovanlig grej som man tänder på, brukar det enligt min erfarenhet handla om att man inte levt ut sin sexualitet fullt ut så mycket som man skulle behövt göra. Men avslutningsvis skulle jag vilja säga att en hel del av mina patienter med ungefär samma grejer som du, ändå till slut valt att behålla dom när dom själva klarat av att acceptera det hela. Helt enkelt för att dom efter att inför sig själva ha accepterat det här, inte tyckt att det varit värt arbetet att jobba bort det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar