Frågor och svar om kroppsvikt

7 Jul 2015, 20:55 518

Hej! Jag är en 14 årig tjej som är 165 cm. Jag väger 50 kg, och jag är väldigt osäker om det är för mycket eller inte. Är det normalt?

Tjej, 14 år
Question


Hej! Jag är en 14 årig tjej som är 165 cm. Jag väger 50 kg, och jag är väldigt osäker om det är för mycket eller inte. Är det normalt?

Svar
Charlotte Hallgren
Föreningen Tilia

Hej

Enligt BMI som man ofta använder som mått är du något underviktig så det är absolut inte för mycket alls. Jag har svårt att uttala mig om vad exakt som är bra för dig och inte eftersom jag aldrig träffat dig och BMI är inte det bästa måttet tycker jag eftersom det inte tar hänsyn till varken muskelmassa eller kroppsbyggnad. Det bästa är ofta att själv helt enkelt känna efter hur man mår. Har du energi nog att göra saker under dagen och känner du dig pigg i kroppen? Äter du regelbundet och enligt oftast enligt tallriksmodellen? Sover du för det mesta gott om nätterna? Om ditt svar är ja skulle jag inte oroa mig. Du är helt normal. Lev livet :).

Kram

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar