Frågor och svar om flytta hemifrån

8 Jul 2015, 11:42 908
Tjej, 14 år
Question


Hej!
Jag vill inte bo hos mina föräldrar. Jag vill hellre bo hos min storasyster. Hon är 20 år, har jobb, har lägenhet och vill ha mig där så ofta jag kan. Jag trivs mer hos henne än hemma och det har jag gjort i 1-2 år nu.
Min fråga är;
-Kan jag flytta hemifrån redan i min ålder till henne eller måste jag ta det igenom någon annan?
Jag vågar inte prata om detta med pappa eller mamma... Jag vill bara kunna trivas.

Svar
Bonnie Friedh
Trygga Barnen

Hej! 

Tack så mycket för din fråga! Vad skönt att du känner att du trivs hos din storasyster och att du har en trygghet i henne!

När det gäller att flytta när man är omyndig så måste man ha målsmans tillstånd. Om du känner att du inte kan prata med dina föräldrar om detta så skulle jag vilja råda dig till att vända dig till ungdomsmottagningen eller skolhälsovården om det finns någon sådan på din skola. Du förtjänar att må bra och trivas där du bor och de kan hjälpa dig i hur du ska gå vidare och vad det finns för alternativ för dig och ge dig handfasta tips. 

Hoppas att allt löser sig för dig! Massa styrkehälsningar

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar