Frågor och svar om misshandel

4 May 2002, 21:27 408
Annat, 0 år
Question


Hej! Anledningen till att jag skriver är att jag har ett problem, eller snarare att min flickvän har ett problem...
Vi har varit ihop i ca 1,5 år och förhållandet fungerar mycket bra, men redan tidigt märkte jag att något inte stämde. I bland greps hon av panik (eller rättare sagt, hon kurade ihop sig och var helt omöjlig att kontakta) till synes utan anledning, oftast i samband med sex eller när hon märkte att jag blev arg (jag skulle förstås ALDRIG göra henne illa, oavsett hur arg jag vore!).

Till slut berättade hon att hennes före detta pojkvän tvingade henne att ha sex med honom mot sin vilja. Dessutom slog han henne. Då detta pågick under en längre tid lärde hon sig att "stänga av", detta visar sig som jag sa att hon grips av panik men även att hon i princip växlar personlighet. När hon gör det så blir hon en person som är väldigt kall, beter sig helt annorlunda och säger saker som hon annars aldrig skulle säga! Denna "andra personlighet" är dessutom väldigt självdestruktiv (bokstavligt talat - hon gör sig själv illa!).

Den huvudsakliga orsaken till hennes problem är alltså det som hennes fd pojkvän gjorde, men även en del andra saker (t ex att hennes värdfamilj behandlade henne väldigt dåligt när hon var utbytesstudent).

Under den tiden vi har varit ihop har jag alltid försökt vara där för henne och hjälpa henne, vilket inte alltid har varit lätt (bland annat för att hon i början alltid tog sitt ex i försvar - är det vanligt att en tjej försvarar någon som har gjort något sånt?!). Jag kan dock inte alltid vara där, hon bor nämligen inte i Sverige!

Hon har flera gånger tänkt begå självmord, men jag har då lyckats stoppa henne. Jag är väldigt rädd att jag nästa gång inte ska lyckas hindra henne!

Vad ska jag göra? (hon vägrar besöka en psykolog!).

Jag behöver hjälp - innan det är för sent!!!Svar
Bo Westholm
Psykolog

Din flickvän har råkat ut för saker som ger djupa sår hos en människa. Att hon stänger av och beter sig som om även du skulle skada henne tyder på att hon inte har bearbetat det hon blivit utsatt för, och att hon därför liksom har fastnat i ett beteendemönster som hon inte själv kan kontrollera. Det är svårt och arbetsamt att komma över den typen av övergrepp som din flickvän råkat ut för och det kräver oftast professionell hjälp. En del i problematiken är att den som blivit utsatt oftast tar på sig skulden själv och försvarar den som begått övergreppen, i det här fallet exet. När en människa utsätts för tvång och våld sker något med hennes psyke. Det är självklart stor skillnad på hur varje individ upplever och hanterar övergrepp, men samtliga jag har mött har fått sin självkänsla till stor del knäckt, och deras värde som människa har allvarligt kränkts. Ett övergrepp som du beskriver är ju inte bara ett fysiskt övergrepp, utan även ett psykiskt, och just det psykiska övergreppet får ofta till följd att den som blivit utsatt känner att det på något sätt är hennes/hans eget fel. Man inbillar sig att om man bara hade betett sig annorlunda och inte sagt si eller så, så hade det aldrig hänt. Det är både ett sätt att få kontroll över situationen (om man bara lyckas bete sig rätt så är min kille snäll), och att förklara för sig själv varför det hänt. Det kan alltså ses som ett försvar mot det psykiska övergreppet att faktiskt ta på sig skulden själv. Och skall man lyckas med det och skaffa sig lite kontroll i en situation som annars är för kaotisk för att man skall överleva psykiskt så kan man inte göra det lite halvdant. Det är därför det kan gå så långt som att offret till slut försvarar den som utsätter henne/honom för övergrepp.
Det här var lite förklaringar till vad som kan hända i en människa som utsätts för övergrepp. Frågan nu är ju bara vad du skall göra för att hjälpa din flickvän?
Dom personlighetsförändringar som du beskriver känns så pass allvarliga att jag inte anser att du kan hjälpa henne på egen hand. Hon behöver professionell hjälp, men uppenbarligen har hon vägrat detta hitintills.
Nu bor ju ni inte i samma land, varför det hela försvåras ytterligare. Därför tycker jag att du skall göra följande:
Om hon har någon anhörig, eller vän som hon litar på i sitt hemland, så tycker jag att du skall kontakta någon av dessa i första hand. Jag tror nämligen att du behöver hjälp att övertala henne att söka hjälp. Kontakta så många som möjligt som finns runt omkring henne, och som bryr sig om henne. Tala om för dom att du är orolig för hennes hälsa och liv, och be dom hjälpa dig att få henne att söka hjälp. Om ni kommer överens några stycken så kan ni kanske tillsammans konfrontera henne och då tala om för henne att ni älskar henne och bryr er om henne, men att ni är övertygade om att hon behöver hjälp. Hon kanske upplever detta som ett svek från er sida, men tro mig, ni hjälper henne i längden.
Skulle detta inte vara möjligt att genomföra, tycker jag att du skall försöka några gånger till på egen hand att övertyga henne om vikten av att söka hjälp. Och är det så att hon har försökt ta sitt liv och du är ganska säker på att hon kommer att försöka igen, så tycker jag att du skall kontakta en läkare i hennes hemland, för är det så illa så måste dom agera och hjälpa henne vare sig hon vill det eller ej. Återigen kan hon uppleva att du sviker henne och det bästa är självklart att du kan tala om för henne vad du tänker göra innan du gör det, men återigen så handlar det om hur självmordsbenägen hon är.

Jag tror att det vore bra för dig att få stöd under den här jobbiga tiden som du/ni har framför dig/er. Du är inte på något sätt ansvarig för hennes liv, men det är ändå tungt när någon man älskar mår så dåligt och att du skall gå och vara rädd för att hon tar livet av sig är något som är tungt att bära. Jag tycker att du på hemmaplan skall söka upp en kurator inom psykiatrin, eller Ungdomsmottagningen, som kan vara ditt stöd och som kan ge dig råd efter hand, då jag tror att du har många svåra beslut att fatta framöver.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar