Frågor och svar om självskadebeteende

8 Jul 2015, 10:38 641

Risker med självskadebeteende

Tjej, 16 år
Question


Vad kan hända om om man börjar skada sig själv? Har väldigt mycket ångest och ibland vet jag inte vart jag ska ta vägen... Jag vet att det inte är någon lösning, att skada sig själv, men det är jobbigt.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Det finns många risker med att börja skada sig. Man kan lätt hamna i ett beroende, som gör att det är väldigt svårt att sluta. Det kan även bli så att det blir en vana, att man gör det för att man är van vid att göra det, utan att tänka. Det kan gå till en period då det blir som en identitet, att man är en person som skadar sig och till slut vet man inte vem man är utan det. Man ska även vara medveten om att de ärr som bildas, kommer man få leva med resten av livet. Det kan även gå så illa att man råkar skada sig för mycket/djupt att det blir en fara för livet, dessutom finns risken att det blir infektion i såren och att man tvingas få sy. De flesta som har lyckats sluta skada sig, ångrar sig i efterhand att de började skada sig.

Jag tycker du ska lägga fokuset på att hitta ett annat sätt som får din ångest att dämpas. SHEDO har gjort en lista på saker man kan göra, istället för att skada sig. Den listan finns här.

Har du någon i din närhet som du skulle kunna prata med när ångesten kommer? Det är många som tycker det hjälper att bara prata med någon om något helt annat än just det jobbiga i stunden. 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar