Frågor och svar om könssjukdom

5 Aug 2015, 09:52 377
Tjej, 14 år
Question


Hej. Jag behöver verkligen hjälp med en sak. Jag har haft sex några gånger, och tror nu att jag har fått nån könssjukdom. Om jag testar mig hos um och det visar sig att jag har något, så måste jag alltså kontakta personerna jag har haft sex med. Och där är problemet. Jag har haft sex olagligt, med äldre killar. Jag vill inte heller leva med nån könssjukdom, men jag vågar inte ta hjälp. Jag vet inte hur jag ska göra, jag är livrädd. Då måste alltså personalen på um få reda på att det är olagligt . Och jag kommer skämmas när jag behöver berätta det också. Jag måste verkligen ha hjälp med det här.

Svar
Agnes Ohlander
Beteendevetare/sexolog

Hej!

Du ska absolut inte oroa dig. Lagen för sex med minderåriga finns för att skydda just de unga som inte är byxmyndiga, så du har inte begått ett brott. UM finns för att hjälpa unga, de kommer inte ens blinka över att du inte är byxmyndig än. De kommer ta ett urinprov och se om du har någon av de vanligare könssjukdomarna. Om det skulle vara så behöver du bara uppge dina sexpartners namn och de skickar ut anonyma brev till de personerna. Så de kommer inte veta att det är från dig alls.

Så iväg till UM nu så du slipper oroa dig!

/ Agnes 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar