Frågor och svar om flytta hemifrån

13 Aug 2015, 03:06 1282
Tjej, 17 år
Question


Hej!
Jag är en tjej på 17 år och jag har skilda föräldrar, vilket är väldigt jobbigt!
Jag har ett problem då jag typ inte får välja längre själv vart jag ska bo, men mamma nästan slänger ut mig.. Jag gjorde ett misstag och nu säger hon att om jag inte vill bo varannan vecka så får jag flytta hem till pappa. Det är bara det att jag vill inte bo hos pappa, jag har inget rum där, jag trivs inte och jag tycker inte om hans nya tjej.
Får jag inte välja själv?
Jag vill inte bo hemma längre, jag känner mig inte hemma nånstans och vet inte vad jag ska göra!

Svar
Bonnie Friedh
Trygga Barnen

Hej och tack för din fråga! 

Enligt svensk lag så har barn rätt att vara med och bestämma själva hos vilken förälder de vill bo. Det låter dock som att det inte är ultimat att du bor hos din pappa om du inte har något rum där. Om du känner att du inte vill bo hemma så kan du vända dig till skolhälsovården om det finns någon sådan på din skola eller till din ungdomsmottagning och berätta om din situation. De kan sedan ge dig råd och berätta om vad det finns för möjligheter. Om man är omyndig och vill flytta hemifrån utan målsmans tillstånd så behöver man gå via socialtjänsten. Men som sagt så kan din skolhälsovårdspersonal eller personalen på din ungdomsmottagning hjälpa dig vidare och ge dig information om hur du ska gå tillväga! 

Jag hoppas att det löser sig för dig! Styrkehälsningar

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar