Frågor och svar om mobbning

19 Aug 2015, 08:12 797

mobbad för mitt utseende

Kille, 24 år
Question


är det någon mer än jag som har blivit fysiskt mobbad och sykiskt mobbad för sitt utseende och att man var kompis med fel peson??

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Det är drygt 60 000 elever som blir mobbade i skolan. En stor del av dem kränkningarna handlar just om utseende och att inte följa normer. Men ingen ska behöva bli kränkt, oavsett vad det är man blir kränkt för. Grejen är att en mobbare kan hitta "fel" på en person om precis vad som helst. I de allra flesta fall handlar det egentligen inte om den utsatte, utan att mobbaren har något slags eget problem som den utagerar på en oskyldig person. Kanske den har föräldrar som missbrukar eller behandlar den dåligt. Detta ger såklart ingen ursäkt till att mobbaren gör som den gör, men det ger en förklaring och en förståelse. 

Du får gärna gå in på min hemsida och läsa mer, där står mycket om att bli kränkt för sitt utseende. Glöm aldrig bort att du är unik, du är du och du har rätt att vara den du är. 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar