Frågor och svar om svampinfektion

28 Aug 2015, 08:38 857
Tjej, 15 år
Question


Jag har i några veckor upplevt sveda och klåda i underlivet och har upptäckt blodspår på pappret efter att jag har torkat mig. När jag senare fick min menstruation kunde jag inte använda tamponger eftersom det kändes för trångt och torrt att föra in dem. Detta har aldrig hänt mig förut. Det gör också en aning ont att föra in fingrarna i slidan och det känns spänt. Jag använde Pevaryl i några dagar men jag märkte ingen skillnad. Jag har inte haft sex mm. Jag har också gått på kortison de senaste månaderna, men jag vet inte om medicinen har någonting med besvären att göra. Jag är väldigt orolig och vill gärna ha svar.

Svar
Agnes Ohlander
Beteendevetare/sexolog

Hej! 

Du ska abslout inte oroa dig. Kortison är oerhört uttorkande för slemhinnor, så du har nog fått en svampinfektion. Blodet kommer troligen av att du kliat eller att du sprukigt. Tvätta dig med en perfymfri olja och använd bindor. Tänk på att självmedicineribg för svamp kan vara skadligt om du inte har svamp, så gå till ungdomsmottagningen så de kan titta på det och ge dig korrekt behandling. 

/ Agnes 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar