Frågor och svar om p-stavar

25 Sep 2015, 09:27 1711
Tjej, 18 år
Question


Hej Agnes! Jag har haft min p-stav i lite över ett år och har aldrig haft mens sen dess, men de senaste 3-4 månaderna har ja haft regelbunden mens, väldens mensverk och den har pågått i 1-2 veckor varje gång. Kan p-staven sluta fungera eller är det fullt normalt?

Svar
Agnes Ohlander
Beteendevetare/sexolog

Hej! 

Det låter hur jobbig som helst med så långvarig och intensiv smärta. Man brukar säga att P-stavar bör tas ut eller bytas var 5-6 år. Så det är nog inte den som är problemet. Det skulle kunna vara hormonförändringar. Men som med alla olika hormonella preventivmedel för tjejer är det alltid bäst att gå till en barnmorska eller ungdomsmottagningen. Det är så svårt att säga vad det kan vara utan att göra en undersökning. 

Hoppas att det blir bättre! 

/ Agnes 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar