Frågor och svar om hiv-test

30 Sep 2015, 09:28 573
Tjej, 19 år
Question


Hej!
Jag vet inte hur jag ska göra, var jag ska ta vägen, jag är tom just nu på insidan.
I fredags var jag och tog ett hiv-test, jag har i 2 veckor innan det gått med oro för att just jag är smittad. Som ung har jag inte brytt mig alls om att skydda mig eller bry mig om mig själv, och har mest velat varit "snäll och skippat kondomen för att bli omtyckt" vilket inte har spelat nån till egentligen, men ung o osäker så gör man mycket idiotiskt rent ut sagt.
Idag är jag inte mycket äldre, men 19 år, har sen 10 månader tillbaka sambo och vi har nyss skaffat hund, mitt liv är i stort sätt bara bra och idag bryr jag mig och älskar mig själv. MEN jag är jätteorolig för att mitt gamla jag ska ha sett till att jag har fått hiv. Hur vanligt är hiv? Jag har ändå varit med ca 25 pers oskyddat och skäms extremt över detta och eftersom att de är så många ökar ju risken, men de flesta har bara varit en-gångs-ligg.
Medan jag väntar på mina svar, finns det någonstans jag kan vända mig. Jag går snart itu! :'(

Svar
Agnes Ohlander
Beteendevetare/sexolog

Hej!

Jag bill börja med att påpeka att hiv är en av de minst vanliga sexuellt överförbara sjukdomarna hos ungdomar i Sverige idag. Så det ärväldigt osannolikt att i din ålder bli smittad. Det är väldigt lätt att se det värsta möjliga alternativet i situationen när man är orolig. Försök att inte oroa dig, blir det väldigt jobbigt kan du söka dig till någon stödlinje för ungdomar. 

Sen är det tråkigt att höra detta, men använd alltid kondom! Så slipper du oroa dig i framtiden. Det finns att hämta gratis på ungdomsmottagningar!

Hoppas det känns bättre!

/ Agnes 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar