Stöd & Svar

28 May 2019, 14:54 621
Kille, 16 år
Question


Hej! Jag är 16 årig kille som är 192 cm lång och väger runt 68 kg. Jag vet att jag väger för lite och att jag måste gå upp i vikt. Så jag undrar hur jag ska äta på en dag och vad normalvikten är till min längd.
Jag undrar även om jag får/kan träna på gym?

Tacksam för svar! Mvh P

Svar
Maria Bolme
KBT-terapeut, Fryshuset

Hej! Jag är ingen expert på vikt och träning men det är viktigt att du äter bra och näringsrik mat, inte att du bara går upp i vikt genom att t ex äta mer fett och socker. Jag hänvisar till en länk på umo.se - ungdomsmottagningen på nätet, där det står en del om vikt och mat. https://www.umo.se/kroppen/vikt-och-halsa/undervikt/

Om du vill träna utan att gå ner i vikt så är det viktigt att du äter både före och efter träningen. Alla människor behöver protein, fett och kolhydrater men det finns både "bra" och "dåliga" varianter. Jag bifogar en länk till Puls & Träning här nedan där du kan läsa lite mer om du vill. De som arbetar på gym brukar vara kunniga om kost och näring, så du kan säkert fråga någon där också. 
https://www.pulsochtraning.se/kost-for-traning/

Hoppas detta var till någon hjälp då jag inte är någon expert på just kost och träning. 

Allt gott, Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar