Stöd & Svar

6 Mar 2016, 16:50 597
Tjej, 16 år
Question


Hej, jag har en fråga. Om det är så att en kille och en tjej är tillsammans och killen frågar om hon vill ha sex men hon svarat först nej, killen frågar sedan igen några minuter senare hon svarar nej igen. Sedan några minuter senare frågar killen igen och hon svarar då ja. Är detta en våldtäkt?

Svar
Agnes Ohlander
Beteendevetare/sexolog

Hej! 

Vad bra att du frågar, detta är ett jätteviktigt ämne. När två personer har sex är det viktigaste av allt är att det finns samtycke från båda. Det betyder att båda vill ha sex och att de på något vis kommit överrens om detta. Att tjata på någon, eller bara anta att den andra vill eller försöka ha sex med någon som är påverkad eller sover är typiska exempel på vad som absolut inte är ok. Så all sex som inte sker under samtycke är i grund och botten olika typer av påtvingat sex eller sexuellt utnyttjande. Det finns massor av information om sexuella rättigheter och samtycke hos RFSL eller på din ungdomsmottagning. Om du fortfarande känner dig osäker så sök dig dit och fråga! 

// Agnes 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar