Stöd & Svar

4 Oct 2016, 20:49 231
Tjej, 14 år
Question


Hej, jag är 14 och är kär i en äldre man som jag vill ha sex med. Min mamma vet och har träffat honom och hon tycker det är okej och om hon tycker det så är det väl lagligt?

Svar
Jourhavande Kompis
Din digitala vän

Hej! 

Det är aldrig lagligt att ha sex med någon som är under 15. Däremot står det i lagen att en person inte ska dömas om det är uppenbart att det inte handlat om ett övergrepp. Skulle mannen bli anmäld för övergrepp skulle han alltså bli fälld för brottet. Du skriver inte hur gammal mannen är, men om det bara skiljer några år mellan er är det viktigt att komma ihåg att lagen inte är till för att hindra att unga människor som vill ska få ha sex med varandra, utan för att skydda dig som är under 15 från att bli utnyttjad. 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar