Frågor och svar om puberteten

17 May 2017, 22:48 606
Kille, 13 år
Question


Hej, jag undrar om jag är i puberteten. Mina vänner säger att jag har fått stora pungkulor. Jag har börjat få lite könshår men det är inte alls så där jättemycket. När jag runkar får jag utlösning och sprutar upp till bröstet som högst, min penis har inte börjat växa så mycket, den är 10cm vid erektion. Jag har inte växt jättemycket, är 158. Jag har inte kommit i målbrottet och det känns inte som att mina fötter har växt så jättemycket, har 39-40. Jag har fått 1 knöl under vardera bröstvårta som är lite ömma, och har börjat irritera mig på småsaker, mitt svett luktar ibland och ibland inte. Har fått någon enstaka finne. Så är jag i puberteten? Och när kommer jag växa?

Svar
Agnes Ohlander
Beteendevetare/sexolog

Hej! 

Det låter faktiskt exakt som du går igenom puberteten just nu. Det kan upplevas konstigt och jobbigt, men det är helt naturliga saker som händer med din kropp efter vad du berättar. Tänk bara på att det går olika fort eller långsamt för alla och vad som händer nu behöver inte bestämma hur lång osv du blir sen! 

Du beskriver en knöl som är öm, för mig låter det som en inflammerad körtel, men om det forsätter mer än en vecka eller så hade jag visat en vuxen jag är trygg med eller gått UMO eller vårdcentralen.  Mest för att vara säker på att du är frisk och kry. 

Hoppas du fick svar på din fråga! 

// Agnes 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar