Frågor och svar om när någon dör

7 May 2002, 22:45 162
Tjej, 0 år
Question


Jag mår jätte dåligt en i min släkt har dött och jag tycker jag är för liten för att hantera det jag har svårt att såva på nätterna och kan annars ligga och gråta jätte långt in på nätterna....Det är nästan två månader sen det hände och jag vill inte visa hur dåligt jag mår för mina föräldrar, vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det bästa du kan göra är just det som du inte vill göra… Ingenting är bättre än att berätta sånt här för sina föräldrar! För att underlätta det lite grand kan du använda knepet att välja ut den som det skulle kännas minst jobbigt att berätta det för. Eftersom du tydligen inte är så gammal, har du antagligen inte heller kompisar man kan berätta sånt här för. Annars skulle en sån sak också kunna hjälpa dig skapligt. Finns det ingen i släkten du kan berätta det för som typ morfar, mormor, farfar, farmor eller någon annan..? Du kommer inte ur det här om du inte berättar det för någon. Alla människor måste få hjälp och just prata om sånt här som du varit med om, ifall det ska bli hyfsat bra igen. Och du är inget undantag, jag lovar… Och kommer du inte på någon som funkar, får du helt enkelt gå till närmaste ungdomsmottagning för att få prata med någon där. Det är inte meningen att man ska gå omkring och må som du gör, så dom på ungdomsmottagningen kommer att förstå varför du kommit och sökt hjälp så snart du bara berättat vad som är jobbigt…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar