Frågor och svar om transperson

17 Oct 2017, 12:07 349
Kille, 16 år
Question


hej. jag är trans. ftm (föddes juridiskt kvinna men lever som man) o jjag är 16år o jag har precis ställts i kö till att få göra opperation om att ta bort brösten. och jag undrar hur lång tid det tar för såret/ärret att växa igen. och om jag kommer kunna typ bada o sånt. och om du vet någon som jag kan prata med lite mera osv? tack på förhand. // kille 16

Svar

Hej fina du och tack för din fråga!

Jag blir glad över att höra att du har fått hjälp att påbörja din resa. 

Din första fråga är svår att svara generellt på. Hur du läker efter en operation är väldigt individuellt. Det beror på din kropps läkeförmåga bl.a. Du kan läsa väldigt mycket bra information på transformering.se om du inte redan har läst där. Du kommer att kunna bada när såren är helt läkta, det är inga problem att bada med ärr. 

Om du vill prata med någon så är du välkommen att chatta eller maila med oss på Tilia. Vi finns för alla unga oavsett könsidentitet, och du kan chatta med oss varje kväll mellan 21-22.30. Du kan också maila om det känns som att det passar dig bättre.

Ta hand om dig och skriv igen om du vill.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar