Stöd & Svar

28 Dec 2017, 13:21 262
Tjej, 16 år
Question


Jag har planer att gå på gymnasiet i Stockholm och hyra en studentlägenhet medan jag studerar. Jag har koll på hur mycket dem kostar men det ända jag inte har koll på är hur mycket man får i studiebidrag när man studerar, när man inte tar några lån eller så. Hur mycket brukar man få om man studerar heltid osv?

Svar
Jens Magnusson
Privatekonom, SEB

Hej och god fortsättning!

Vad kul att du planerar att gå gymnasiet i Stockholm. Studiebidraget för dig som studerar på gymnasiet är för tillfället 1 050 kronor per månad, men kommer från och med mars 2018 att höjas till 1 250 kronor per månad. Dessvärre kommer du inte få höjningen på 200 kronor förrän till sommaren. Utöver studiebidraget går det att ansöka om extra tillägg (beroende på din familjs inkomst) och inackorderingstillägg (baserat på hur långt det är mellan din hemort och skolan). För att undersöka hur mycket du kan få i bidrag är det enklast att gå in på www.csn.se och klicka dig in på bidrag och lån för gymnasiestudier i Sverige. Du nämner själv att du har koll på vad din bostad bör kosta i Stockholm, men om du ändå vill ha vägledning så skulle jag rekommendera att gå in på en av hyresförmedlarna i Stockholm och kolla vad hyreskostnaden är för en förstahandslägenhet, till exempel: https://bostad.stockholm.se/student.

Lycka till med dina studier!

Jens

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar