Frågor och svar om klamydia

1 Jun 2018, 17:15 793
Tjej, 14 år
Question


Hej! jag är en 14 årig tjej som har haft oskyddad sex med en kille.
vi hade oralsex och vaginalt sex. Om jag nu skulle ha en könssjukdom måste jag uppge hans namn och uppgifter för smittoskyddslagen. Kommer umo ta kontakt med föräldrar om jag har det???

Svar
Agnes Ohlander
Beteendevetare/sexolog

Hej! 

Vad bra att du FU deras på att testa dig! Vid eventuell smitta kommer Umo bara ta kontakt med personen i fråga, oftast via omärkta brev. Det är många som oroar sig över att föräldrarna ska bli inblandade, vilket de inte kommer bli. 

Om du har fler frågor tycker jag du ska ta kontakt med din umo och fråga hur de gör när de tar kontakt med personer som eventuellt blivit smittade. Men du ska inte oroa dig, att testa sig regelbundet är superbra!! 

Hoppas du fick svar på frågan!

// Agnes 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar