Frågor och svar om samtycke

22 Mar 2018, 12:14 455
Tjej, 17 år
Question


Jag vaknade av att min pojkvän försökte ha sex med mig. vad ska jag göra? Räknar det som försök till våldtäkt, jag vill inte att han ska råka illa ut jag älskat honom så.

Svar
Agnes Ohlander
Beteendevetare/sexolog

Hej! 

Det som är väldigt viktigt innan en ska ha någon typ av sex, eller vara intim med någon annan, är att det finns samtycke från båda. Det betyder att båda vill ha sex och kan säkert veta att den andra också vill. Viktigt är också att sluta ha sex så fort en av parterna visar att hen inte längre vill eller tappat suget.

Du utrycker oro för två saker om jag förstår det rätt? Att din pojkvän inlett sex utan ditt samtycke och att du är orolig för att han ska råka illa ut för han gjort det. Mitt råd är att om du känner att det inte var ok, prata om det med någon du litar på, en kurator, syskon, förälder eller annan trygg vuxen. De kan vara skönt att ta ett första steg genom att prata med någon annan än just din pojkvän. Sedan råder jag dig att ta upp detta med din pojkvän om just samtycke. Och prata om gränser och vad du och han tycker är ok/inte ok. Tänk bara på att det viktigaste är att du känner dig trygg och har det skönt. 

Hoppas du fick svar på din fråga!

// Agnes 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar