Frågor och svar om depression

28 Mar 2018, 12:42 395

Deprimerad?

Tjej, 13 år
Question


Hej jag tror att jag är deprimerad för att jag gråter mig alltid till söms,sover dåligt,skär mig,dålig självkänsla och jag fejkar att jag är glad i skolan och sånt. Jag känner att jag inte kan berätta för mina föreldrar om det eller något sånt.

Svar
Jourhavande Kompis
Din digitala vän

Hej och tusen tack för din fråga. Ett extra tack för att du vågar öppna upp och berätta. Ingen ska behöva må så dåligt att man inte kan sova eller att man blir självdestruktiv och skär sig. Det finns massa bra hjälp att få där ute och du har all rätt i världen att ta och få hjälp. Och att du vågar ställa din fråga här är ett första steg i din resa mot att må bättre. 

Mitt första tips till dig är att om du inte känner dig bekväm eller trygg med att prata med dina föräldrar så kanske du har någon annan vuxen person som du känner dig trygg med som du kan berätta för? Om inte så finns det skolsköterskor eller kuratorer på skolorna som kan hjälpa dig. Du kan även vända dig till vårdcentralen, ungdomsmottagningen eller BUP. 

Mitt andra tips är att surfa in på Föreningen Tilias hemsida: http://www.foreningentilia.se/ Det är en förening som jobbar med unga och psykisk ohälsa, de är grymma, förstående, superfina och har hjälpt massa unga som mår precis som du gör just nu. Hos dem finns bland annat en stödchatt där du kan ställa dina frågor och få hjälp. 

Jag önskar dig all lycka till och hoppas verkligen att du får den hjälp du förtjänar och behöver <3 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar