Stöd & Svar

15 Nov 2018, 11:59 167
Tjej, 16 år
Question


Hej, jag mår rätt så dåligt på dagarna, är väldigt nere. Har svårt att hitta motivation för livet. Har inte så många intressen, iallafall inte som jag kan göra för att jag är utmattad. Är väldigt trött på dagarna och kan inte göra så mycket. Jag tar antipepresiva men ändån mår jag dåligt. Vad ska jag göra? Hur blir jag glad igen? Hur får jag livsmotivation?

Svar
Jasmine
Nätvandrarna, Fryshuset

Hej,

Tack för att du hör av dig till oss.
Det kan finnas många orsaker till varför man är trött, deppig, utmattad och nere. Att du hör av dig till oss är väldigt positivt, du vill må bättre och du är på väg i rätt riktning. Även om det inte känns så riktigt just nu, så blir livet bättre.
Har du pratat med någon vuxen om hur du känner? Vet du vad som kan vara orsak till varför du känner dig nere?

Vad ens personliga Livsmotivation är eller glädje ligger, är väldigt individuellt. Så, fundera på vad du har för några saker som du tycker är roliga att göra? Som du får energi av? Tänker att det kan vara bara om du hittar en sak som du kan fokusera på. Vad är dina intressen? Gillar du att pyssla? Spela spel? Idrotta? Skriva? Kolla film?

Ett tips är i denna mörkare årstid att försöka att få så mycket dagsljus som de går och ta promenader, det fyller på med energi.

Har du pratat med dina föräldrar och din läkare om att du är trött? Det är viktigt att prata med andra om hur man mår, det är jobbigt att bära på känslan av att man inte är glad och ofta kanske man även sig ensam i det.

Hoppas du fått svar på din fråga och det är bara att höra av dig igen om du har någon mer fråga. 

Skickar dig energi och stryka. <3 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar