Frågor och svar om flytta hemifrån

13 May 2019, 09:56 1387
Tjej, 16 år
Question


hej!
Jag och mina föräldrar har kommit överens om att jag ska få bo hos min storasyster som är myndig, har jobb och är stabil. Jag är 16 år gammal, skulle det gå utifall jag har målsman tillstånd och min systers tillstånd, eller finns det hinder?

Svar
Maria Bolme
KBT-terapeut, Fryshuset

Hej och tack för din fråga.

Vad jag förstår så kan du flytta hemifrån när du är 16 år. Dina vårdnadshavare har försörjningsplikt tills du är 18 år eller har slutat gymnasiet men du får flytta. Om du har problem med dina föräldrar pga social problem som missbruk, starka konflikter eller liknande så kan socialtjänsten i vissa fall hjälpa till med ekonomiskt stöd. Men om du flyttar frivilligt och du har din målsmans tillstånd och någonstans att ta vägen så är det inget som samhället behöver ha koll på eller bestämma över. 

Lycka till med flytten! Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar