Frågor och svar om flytta hemifrån

28 May 2019, 15:00 2531
Tjej, 13 år
Question


hej jag är 13 år tjej jag vill inte längre bo hemma jag vill flytta från hemmet vad ska jag göra

Svar
Maria Bolme
KBT-terapeut, Fryshuset

Hej. Det låter jobbigt att vara 13 år och inte vilja bo hemma längre. Det är svårt för mig att svara på vad du ska göra för då jag behöver veta mer om dina omständigheter. I Sverige får man inte bo själv när man är 13 år, föräldrar och vårdnadshavare har försörjningsplikt. Det betyder att de enligt lag måste ta hand om dig och se till att du får mat, tak över huvudet och kan gå till skolan. Om de av någon anledning inte kan det, eller om ni har konflikter, så kan socialtjänsten hjälpa till. Då finns det familjehem eller andra boenden som kan vara ett alternativ. Det får du i så fall vara med och bestämma om.

Du får gärna höra av dig igen till mig eller ta kontakt med en kurator eller ungdomsmottagning i din närhet. Eller förstås gå direkt till socialtjänsten, de är tvungna att hjälpa dig om ni har problem hemma eller om du mår så fysiskt eller psykiskt dåligt i din hemmiljö att du inte kan bo kvar där. 

Jag hoppas att svaret var till någon hjälp och att du vågar lita på att det finns hjälp att få. För det finns det. 

Ta hand om dig, Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar