Frågor och svar om missbruk

14 Jun 2002, 18:19 237
Annat, 0 år
Question


hej...
jag bråkar hela tiden med min far...jag mår inte bra längre när jag är hemma...jag städar hela huset,lagar mat,diskar,hämtar in bränne,går ut med hundarna...okej jag får pengar för det...men det finns många som får mycket mer än 500 spänn i månaden...fast jag har inte fått det för mer än 2 månader nu... och dom gör ingenting!!och de har inget helvete hemma...och jag vågar inte säga nåt till honom...för jag är rädd för han....jag vet inte hur han reagerar(han bruka dricka varje dag efter jobbet)och det är därför jag hela tiden är hos min flickvän och hennes familj....men det går inte bra längre...dom måste ju oxå kunna va lite ensamma ibland....och hemma vill jag inte va längre...jag pallar inte längre....finns det kanske möjligheter att flytta hemifrån fast jag bara är 16 år fyller snart 17...jag pratade med min flickväns mor om det...och hon sa(för hon vet hur jag har det hemma)att man kunde få pengar för att ha egen lägenhet....kan ni hjälpa mig...för jag vet inget om det...är det sant?...hur mycket pengar får man i så fall?...och hur länge får man det....för min far komma aldrig betala någonting...han kommer inte ens tillåta det(att jag vill flytta hemifrån alltså!)
Tack för hjälpen i förehand

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om man är minderårig som du är och har en hemsituation som socialförvaltningen efter utredning bedömmer som dålig för ens fysiska och/eller psykiska hälsa kan man få hjälp med att finna olika typer av lösningar på situationen. Ibland kan man få en stödfamilj, där man kan få bo ibland, och ibland är det bättre med att hjälpa till med ett eget boende. Men det finns ingen summa pengar som jag kan säga att du får idag, utan vad som är bäst för dig och hur mycket hjälp du kan få ekonomiskt är något som bestämt för varje individ. Men om socialförvaltningen skulle komma fram till att du behöver ett eget boende så ser man också till att du får möjlighet att klara det ekonomiskt.
Du måste alltså ta hjälp av socialförvaltningen för att komma ur din situation i hemmet, och sedan hänger det som sagt på vad du kommer fram till. Hade det varit så att din pappa själv tyckt att det är bäst att du flyttar och varit villig att betala hade det inte varit några problem. Men eftersom du säger att din far inte kommer att tillåta det så måste socialförvaltningen gå in och göra en utredning om hur du egentligen har det för att kunna flytta dig mot din pappas vilja.
Så mitt råd till dig är att du antingen kontaktar socialförvaltningen direkt, eller att du vänder dig till närmaste Ungdomsmottagning så kan dom hjälpa dig med dom kontakter du behöver. Det viktiga är att du berättar för någon som jobbar med sådana här saker om hur du har det hemma så att man kan påbörja arbetet med att hjälpa dig. Om det känns bättre för dig, och om din flickväns mamma ställer upp så skulle du kunna be henne följa med dig till socialförvaltningen. Annars kan du som sagt gå själv, eller vända dig till Ungdomsmottagningen. Du kan också gå till skolkuratorn och du fortfarande går i skolan och ni har någon kurator.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar