Frågor och svar om psykisk ohälsa

18 Jun 2019, 17:38 666
Tjej, 17 år
Question


Vet inte om jag skickar min fråga rätt nu, men får hoppas.

Hur gammal måste man vara för att få läggas in på psyket? I vilket tillstånd måste man vara för att få läggas in? Vart finns det akut psykiatriska avdelningar i gävleborgs län och vart finns det behandlingsavdelningar/liknande?

Svar
Maria Bolme
KBT-terapeut, Fryshuset

Hej
Psykisk ohälsa har ingen ålder på det sättet men man hamnar på lite olika ställen beroende på ålder och vilket tillstånd du är i. Om du mår akut dåligt eller känner att du inte vill leva längre eller har svårt att fungera i vardagen så kan du uppsöka akutmottagningen i din hemkommun. De kan sen lotsa dig rätt. 

I annat fall kan du kontakta BUP eller Ungdomsmottagningen i din ort. 
https://www.umo.se/

Jag länkar till Vårdguiden 1177 i Gävleborg för där kan du läsa mer om vart du kan vända dig. 
https://www.1177.se/gavleborg/liv--halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/sok-psykiatrisk-vard-i-region-gavleborg/

Om du vågar kan du också fråga någon vuxen i din närhet eller på skolan om du går där. Ta hand om dig och hoppas att du hittar hjälp att få. Det har man rätt till. 

Allt gott, Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar