Frågor och svar om onani

9 May 2002, 12:23 123
Annat, 0 år
Question


Jag får utlösning av att runka men när mig tjej ska försöka eller att vi har sex så går det inte, jag tror inte jag e bög för det enda jag tänker på är tjejer när jag runkar. är jag bara alldeles för dålig i sängen eller är jag jätte bra på att runka?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Visst skulle man kunna säga att du är jättebra på att runka, och det är faktiskt dom flesta. Anledningen till det är att när man tillfredsställer sig själv så känner man ju direkt om man gör "rätt" eller "fel". Varenda liten förändring du gör när du runkar (klämmer hårdare, drar snabbare, flyttar handen lite längre upp eller ner osv) känner du ju direkt och kan alltså avgöra vilket som är bäst utifrån vilket som är skönast. Därför är så gott som alla bättre på att runka/onanera än vad dom är på att ha sex med en annan person. Din tjej kan ju inte känna hur hon skall göra för att det skall vara skönt för dig. Även om hon försöker så blir det ju inte likadant som när du själv gör det, och det är lätt hänt att det blir ganska misslyckat om man inte känner varandra tillräckligt väl och vågar prata med varandra om vad som känns skönt och inte. På ett sätt kan man se det som att man alltid måste utbilda sin sexpartner i vad man själv tycker är skönt. Ibland har man tur och det fungerar direkt, men oftast är det inte så, och speciellt inte i unga år innan båda har hunnit få så mycket erfarenhet. Dessutom kommer det till ytterligare problem när man provat några gånger och det inte funkar. Och det är att man oftast börjar bli lite frustrerad, nervös och att man börjar känna sig misslyckad, varför självförtroende sjunker. Detta kan bli till en låsning i sig och varje gång man skall ha sex så funderar man över om det skall funka denna gången och är liksom nervös för det, istället för att vara helt avslappnad och bara njuta. Jag vet inte om ni har kommit dit än så ni börjat känna av sådana känslor, men i vilket fall som helst så är enda lösningen på problemet att prata med varandra. Det känns pinsamt för dom flesta, men jag lovar att det är enda sättet att få det att funka. Ni kan prata utan att ni har sex, och ni kan prata när ni har sex. Ge varandra små ledtrådar till när det känns skönt och inte, så ni kan lära varandra hur ni skall funka tillsammans. Utgå från vad som brukar kännas skönt när du runkar, och låt det sedan ta lite tid. Det handlar inte om ifall man är bra i sängen eller inte, utan istället handlar det om ifall man är bra på att prata eller inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar