Frågor och svar om åldersskillnad

19 Mar 2020, 17:52 2454

Moraliskt med stor ålderskillnad?

Kille, 15 år
Question


Hej!
Jag är en 15-årig tjej som är kär i en sju år äldre kille (han är 22) som tycker om mig på samma sätt. Jag undrar om det är olagligt för oss att vara tillsammans eller liknande, eller om det bara är ”moraliskt fel”?

Svar
Alice
Medmänniska, Fryshuset

Hej,
Det korta svaret är nej, det är inte olagligt. Moraliskt fel eller rätt är ju som dina " " antyder väldigt olika från olika människor, grupper länder och kulturer. Jag tycker inte man ska haka upp sig på själva åldern men vara medveten om att det är en väldigt stor skillnad i hur mycket makt man har över sitt eget liv mellan en som är 15 och en som är över 18. Den balansen kan vara väldigt svår att hantera. Och det är inte ovanligt att den som är yngre hamnar i en stark beroende ställning till den äldre som sällan eller aldrig är något vidare för en hälsosam och skön relation. Men som sagt. Ingen ska döma någon. Har du människor omkring dig som känner er båda två? Sånna personer är ofta bra att hålla nära sig. Även om de är skeptiska, skjut inte bort de. Be de respektera dina val men om det visar sig bli dåligt är dessa personer sannolikt dina absolut bästa bundsförvanter. 

Mycket kärlek!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar