Frågor och svar om förhållande

9 May 2002, 13:03 110
Annat, 0 år
Question


kan man göra slut via telefon? det är att min pojkvän är så lätt arg om man gör något som att har tanken att göra slut osv. e det det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är klart att man kan göra slut via telefon, men det är sällan någon bra lösning. Nu vet inte jag hur pass arg din pojkvän blir när du tänker göra slut, så därför är det svårt att ge dig något exakt råd. Men om det är så att han blir arg så det handlar om att han hotar dig eller till och med gör dig illa så skall du direkt gå till Ungdomsmottagningen och be om hjälp. Berätta för någon kompis och be henne/honom gå med dig om du tycker det känns jobbigt.
Skulle det nu inte vara så allvarligt utan att det istället handlar om att han blir arg på ett sätt som du mest tycker är lite obehagligt, utan att han blir hotfull, så tycker jag att du skall försöka att prata med honom. När man blir lämnad av sin partner så är det normalt att reagera med både ilska, besvikelse, sorg osv. Olika människor känner olika saker när dom drabbas av att partnern gör slut. Vissa blir mer ledsna emedan andra kanske blir mer arga som din pojkvän verkar bli.
Att göra slut innebär ju alltid att man gör någon illa, men om man dessutom tycker det är väldigt obehagligt när någon blir arg, så tycker jag att man skall försöka att se det hela som en träningssituation, för det är faktiskt bra att kunna klara av när människor blir arga. Det kommer du ha nytta av senare i livet också. Om det nu är så för dig att du tycker det är obehaligt och helst vill komma undan genom att ta det i telefon så tycker jag att du skall försöka tänka om lite, och dels se det som att du får en chans att träna dig att ta människors ilska och stå fast vid ditt beslut ändå, men också se det som att du är schysst mot din kille (det är ju inte helt schysst att göra slut med någon i telefon, eller hur?).
Om du skall träna dig så gäller det att du förbereder dig noga. Tänk ut i förväg vad du skall säga, och din kille kommer säkert vilja ha en förklaring till varför, så tänk ut och gå igenom för dig själv vad anledningen till att du gör slut är.
Försök sedan tänka igenom vad din kille kan säga och göra. Du känner ju honom en del och förväntar dig ju att han skall bli arg. Tänk då på vad du tror han kommer säga och tänk ut vad du skulle vilja svara på det. Du kan till och med skriva ner det du tänker och vill säga och ha lappen och träna med, eller till och med ta med dig när du skall prata med honom.
Detta är ett sätt att träna sig på att vara rak och ärlig, men som sagt. Detta skall du bara göra om din killes ilska är vanlig, normal ilska. Om det finns hot och våld med i det hela så vänder du dig istället till Ungdomsmottagningen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar