Frågor och svar om familjen

10 Mar 2020, 11:38 25

Skit hemma och allt annat

Kille, 16 år
Question


Jag är en tjej som är född år 2003 och har problem här hemma. Jag har 3 andra syskon 2 äldre och får inte tillräckligt med utrymme och blir inte behandlad på samma sätt som de andra utan för mig är den en skyldighet att ta hand om hemmet men inte för det andra och allt detta får mig att må riktigt dåligt så att jag blivit deprimerad utan att någon märkt det för att de inte tar det seriöst , jag vill verkligen bo ensam men vad kan jag göra? Mina föräldrar har inte heller gjort oss sparkonton. Har under hela mitt liv även haft ätstörningar som ingen verkar förstå finns kvar, orkar bara inte med miljön och pratar och tjafsar ständigt men inget blir bättre

Svar
Alice
Medmänniska, Fryshuset

Hej!
Du är redan 17 år och jag vet inte när du fyller år men snart är du myndig och livet ser annorlunda ut då. Har du pratat med dina föräldrar om att flytta hemifrån? Annars tycker jag du ska göra det. 

Allvarligt är det du skriver om depression och ätstörningar. För att få hjälp med det behöver du vända dig till en läkare eller terapeut. Du skulle kunna börja med att besöka en ungdomsmottagning eller be dina föräldrar ringa direkt till en vanlig vårdcentral och boka en tid för dig. Om du måste kan du faktiskt ljuga för dina föräldrar (om du inte vill berätta om hur du mår eller du inte tror de bryr sig) och säga att du har ont i magen eller något annat. Sen när du träffar läkaren så berättar du det du berättat för mig. 

Det är alltid bra att kunna ha en dialog md dina föräldrar, speciellt innan du är myndig eftersom de har ansvar för dig och liksom bestämmer över dig... Men går inte det så är det ju så. 

Du kan väl kontakta en ungdomsmottagning? Se vart det leder. Se det som ett första steg. 

Ta hand om dig

<3

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar