Frågor och svar om bråk

9 May 2002, 21:18 114
Annat, 0 år
Question


Om man trivs så dåligt med sina föräldrar att man antagligen skulle begå självmord om man var tvungen att flytta hem till dem igen (pga av t ex klädstil) har man isf någon rättighet att inte behöva bo hos dem även om man ska fylla fjorton om någon månad och alltså fortfarande inte är myndig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man är omyndig så är det föräldrarna som har vårdnaden om barnet, men det betyder inte att barnet inte har rätt att bo hos annan person än hos sina föräldrar. Men den rätten bestämmer inte barnet självt, utan då handlar det om att socialen gör en utredning som visar att barnet lever under så dåliga förhållanden hemma att det är fara för barnets fysiska och/eller psykiska hälsa om barnet bor kvar. Det finns många skäl till varför föräldrar inte kan ta hand om sina barn så att dom inte far illa. Det kan röra sig om allt från alkoholism, annat missbruk, övergrepp, eller att föräldrarna helt enkelt inte är mogna att sköta ett barn på det sätt som ett barn behöver. Men som sagt, det är socialen som gör den här bedömingen, vilket i ditt fall betyder att du inte bara kan ta ditt pick och pack och bestämma att du skall bo hos någon annan. Visst finns det barn som helt enkelt rymmer, men föräldrarna har faktiskt rätt att hämta tillbaka sina barn om det inte är så att socialen säger annorlunda. Men ibland kan det ju också vara så att det finns någon mormor, eller annan släkting som man kan bo hos ett tag om det för tillfället är lite körigt med föräldrarna. Om föräldrarna godkänner det så är det okay utan att socialen behöver blandas in. Men föräldrarna måste som sagt godkänna det hela.
Om det nu är så att du upplever din situation som så jobbig att du inte tycker du kan bo kvar hos dina föräldrar,eller flytta hem igen om du nu bor någon annanstans, så kan du antingen vända dig direkt till socialen, eller så skulle jag råda dig till att först ta kontakt med Ungdomsmottagningen i din kommun, eller skolkuratorn, för att först prata igenom situationen med någon av dom. Om ni sedan behöver koppla in socialen, så hjälper dom dig med det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar