Frågor och svar om åldersskillnad

19 Oct 2020, 15:21 526

Åldersskillnad, stor åldersskillnad

Tjej, 15 år
Question


Hej! Jag är en tjej som är 15 år och är helt galet kär i en kille som är 26 år, och han i mig. Vi pratar i telefon hela dagarna och är så fruktansvärt kär i han. Min fråga är då om det är lagligt om det nu blir så att vi blir tillsammans? Och får vi ha sex?

Svar
Alice
Medmänniska, Fryshuset

Hej tjej, 
Det är som du redan vet ett väldigt svårt område. Det är mycket tyckande och mycket oro kring detta hos alla vuxna. Men tyvärr är det så att vi har rätt mycket statistik och mycket erfarenhet som pekar på att det ligger något i det när vi säger: nej, detta är INTE bra. 

Alla är sin egen person. Alla har egenskaper som är deras egna och inte hänger ihop med sin ålder. Kärleken har ingen ålder och det är också sant. Du har ännu inte varit 26 år så det är svårt för dig att sätta dg in i hur det skulle vara i en omvänd situation. Men att vara 26 år och vara förälskad i någon som är 15 är inte bara ovanligt det är när det händer ofta på grund av att den som är 26 inte riktigt kommit dit i livet som det kanske är meningen att man ska ha gjort när man är 26. Det låter hårt jag vet. Men om du visste hur många hundra tusentals gånger som unga tjejer träffat äldre killar och blivit den som förlorat mest på relationen. Du är i ett OFATTBART underläge. Han är myndig, egen bostad(?), försörjer sig själv? Har ingen annan han behöver svara för än sig själv. Han har varit "vuxen" i 8 år. De erfarenheter han samlat på sig ger honom en bild av livet som du ännu inte hunnit snegla på ens. 

Jag säger inte detta för att du inte är kär. Det är du med säkerhet om du känner så. Det är kanske han också. Behöver inte finnas något skumt eller någon illvilja bakom. Jag säger det för att den skillnad i erfarenhet lika väl som ålder som är er emellan ger era chanser till en hälsosam och bra relation OTROLIGT små. 

Men nej det är inte olagligt för er att vara ett par och det är heller inte olagligt för er att ha sex.

Ta hand om dig. Ta hand om DIG. För han är vuxen nog att ta hand om sig själv. Tänk på det. Berätta för dina föräldrar eller en annan vuxen som du tycker om, som tycke rom dig och som du litar på. Håll det INTE hemligt. Se till att du varje dag kan se dig själv i spegeln och säga: Den här relationen gör mig till en gladare och lugnare människa. Om inte. Ring din vuxna kompis och fråga om råd. 

<3

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar