Frågor och svar om självförtroende

18 Nov 2020, 09:41 55

Dåligt självförtroende

Tjej, 13 år
Question


Hej har en fråga om utseende jag tycker jag är ful och äcklig men alla säger att jag är fin och så men tror dem inte vad ska jag göra för att få bättre själv förtroende

Svar
Alice
Medmänniska, Fryshuset

Hej,
Det låter jättejobbigt att känna så. Riktigt riktigt jobbigt. Det är inte lätt att lyssna på vad andra säger när rösten i huvudet är så stark. Det finns personer som är proffs på att hjälpa dig när du känner såhär. En terapeut till exempel. En sån borde du nog träffa och kan få hjälp att hitta till en sådan av dina föräldrar eller motsvarande, genom elevhälsan eller genom att du besöker en ungdomsmottagning eller chattar med UMO på umo.se och frågar där vart du kan vända dig. Men jag ska ändå ge dg några tips som fungerar för mig. 

1. Umgås med folk som inte pratar om utseende. Att bli påmind hela tiden om det gör bara saken värre.
2. Använd speglar så lite som möjligt. Jag känner mig snyggare än jag tycker jag ser ut när jag ser mig i spegeln. Så jag försöker undvika speglar när det känns lite kasst med självförtroendet. 
3. Umgås med folk som får dig att känna dig vacker. Om du har några sånna. Det är ju inte alla förunnat att ha sådana vänner/partners/familj. Men har du, se till att vara med dessa MYCKET. 
4. Var med människor och i sammanhang som handlar om vad man gör. Engagerande aktiviteter som fokuserar på hur du tänker, handlar och beter dig mot andra. Inte hur du ser ut. 
5. Kolla INTE på "snygga" människor på instagram, snap eller tiktok. Läs inte modebloggar eller liknande och när du ser reklam på stan. Kom ihåg att det är LÖGN. 

Ta hand om dig och jag LOVAR dig att när du blir äldre kommer dy tänka "Fan vad fin jag var när jag var yngre! Varför förstod jag det inte då!?"

<3

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar