Frågor och svar om åldersskillnad

31 Dec 2020, 16:51 886

För ung?

Kille, 17 år
Question


Jag tror jag har fått känslor för en tjej som e 13 år nu, jag träffade henne på ett sommarläger 2019 jag var sexton då och hon var 12 och ett halvt, jag e 17 nu, men jag vet inte om jag skulle kunna vara ihop med henne pga att hon e fyra år yngre, snälla hjälp mig.

Svar
Alice
Medmänniska, Fryshuset

Hej,
Det är alltid knepigt med kärlek och ålder. Men en viktig sak att komma ihåg är vad det i praktiken innebär att hon är så mycket yngre än du. Du har ett övertag när det gäller erfarenhet, självständighet och snart är du dessutom myndig och har ett helt annat läge än hon. Att vara förtjusta i varandra, hänga och så vidare är ju helt ok, men så fort det går över till en relation där den ena blir beroende av den andra kommer den som är så mycket yngre (gäller ju inte längre upp i åldrarna men fortfarande i allra högsta grad för er) alltid vara i underläge. Det är inte en bra start på en bra relation och rent statistiskt är det också ofta det blir riktigt fel. Nu säger jag INTE att du inte är en kanon person. Det är du säkert. Och just därför tror jag att du förstår att det inte är någon toppen idé. Ta en lång funderare på om hur du skulle sett på det om du var 13 och din tjejkompis eller syster eller så blev ihop med någon som var nästan 18 år gammal. Då tror jag du förstår att det bästa är att vara vänner ett par år till. Låter präktigt, ja vet, men det är det bästa jag kan ge dig just nu.

Gott nytt år

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar