Frågor och svar om depression

10 May 2002, 19:41 121
Annat, 0 år
Question


Hej vad ska jag göra?
Jag hatar mig själv och har stora komplex med min kropp...Jag har inte problem med att andra säger saker om min kropp för det är bara bra saker i sådana fall, men jag hatar den...ja har varit mobbad och utfryst och självmords person......men nu lever jag ändå..jag äter inte nomalt och hatar när folk säger till mig att äta normalt...jag vill se bättre ut....jag skadar mina handleder...JAG vet att jag har problem men kan inte ändra dom

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Förmodligen har dina känslor idag mycket att göra med att du varit mobbad och utfryst. Många som råkar ut för mobbning börjar till slut att tro att det är dom själva det är fel på och vänder hatet som egentligen skulle rikta sig mot mobbarna, mot sig själva istället. Dom människor du har runt omkring dig försöker nog att hjälpa dig genom att säga att du måste äta normalt, men jag förstår om det gör dig arg, eftersom din strävan är att se bättre ut, och känna dig bättre inför dig själv, än vad du tydligen gör nu. Problemet med det som du har hamnat i är bara att hur mycket du än bantar och försöker förändra din kropp så kommer du aldrig att bli nöjd eftersom det är din självkänsla som har blivit allvarligt skadad genom den behandling du blivit utsatt för. Så även om jag förstår att viktminskning är den enda vägen du själv ser idag för att du skall må bättre, måste jag säga till dig att det aldrig kommer att hjälpa dig i längden. Jag tror att du själv någonstans känner detta också när du i slutet av ditt brev nämner att du inte kan ändra dina problem. När man har hamnat i en situation där man börjat hata sig själv så är det nämligen väldigt svårt att på egen hand klara av problemen. Man behöver någon annan som kan visa att man är värd att tycka om och som fungerar som motvikt till allt hat man själv känner. Att skaffa sådan hjälp är vad jag råder dig till att lägga energi på framöver. Jag vill att du går till närmaste Ungdomsmottagning eller till skolkuratorn/skolpsykologen och berättar om hur du känner dig. Jag vet att det kan vara svårt, för enligt min erfarenhet så vill ofta personer med din typ av problem dra sig undan och hålla saker för sig själv, men jag lovar dig att du kan få hjälp att må bättre om du bara tar steget och berättar för någon om hur du mår. Om det känns lättare så berätta för någon anhörig, eller nära vän först och be dom hjälpa dig att få en samtalskontakt. Hur du gör det hela spelar ingen roll, huvudsaken är att du sträcker ut en hand, så någon kan ta den och hjälpa dig vidare.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar