Frågor och svar om här kan man få hjälp!

12 May 2002, 19:08 138
Kille, 0 år
Question


Det har tagit lång tid för mig att bestämma mig för om jag ska skriva det här brevet eller inte, men nu orkar jag bara inte längre. Mitt problem är det här:
Det känns varje dag som om jag sveps längre och längre in i en mörk tunnel, och mitt hat mot allt och alla riktigt osar om mig. Jag lever i en normal tillvaro med en normal familj, men jag är ändå deppad jämt... Och jag hatar bara mer och mer. Jag hamnar jämt i slagsmål med folk, för inte så längesen spräckte jag ögonbrynet på en klasskompis och skrek att jag skulle mörda honom... jag håller på att gå över gränsen. Nu på sistone har jag haft kniv med mig överallt och hoppats att nån ska mucka så att jag kan sticka honom...
Vad ska jag göra för att stävja detta hat? Vad beror det på? Jag vill ha hjälp snart, för jag vet inte vad som kommer att hända annars... Ska man gå till psykolog?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, du bör skaffa dig en samtalskontakt så snabbt som möjligt, innan du gör både dig själv och någon annan olycklig!
I den samtalskontakten kommer du sannolikt att få jobba med bland annat ditt hat. Och varför jag säger bland annat beror på att det nästan aldrig är endast en enda sak som är problemet, utan att det säkert finns flera saker som samverkar för att producera den starka negativa känsla som du plågas av. Så istället för att jag ska komma med en gissning om vad det är som i ditt speciella fall orsakat allt hat, tycker jag du ska vänta med att få den absolut riktiga förklaringen efter att ha jobbat tillsammans i samtalsbehandlingen med din psykolog eller vem det nu kommer vara som du får träffa. Sedan ska jag också säga att en absolut perfekt förklaring till varför du känner så mycket hat, får man aldrig även om man skulle gå i samtalsbehandling hela sitt liv... Men samtidigt brukar det enligt min erfarenhet inte heller spela så stor roll för patienten i slutänden när problemet löst sig. Och detta handlar om att människans psyke är så otroligt komplicerat och uppbyggt av så oändligt många tankar, känslor och sinnesintryck som för varje enskild sekund far igenom psyket både på det medvetna och omedvetna planet. För att helt perfekt kunna förklara varifrån ditt hat kommit, och varför det fått ett så starkt grepp om dig.., och nu snackar jag perfekt förklaring.., så skulle det enligt min uppfattning behövas ett gäng höghastighets-videospelare där alla dina tankar, känslor och sinnesintryck bandades. Sedan skulle du behöva ett gäng psykologer och psykiatriker för att få ut den rätta informationen av det jättestora material som bandats.
Nu räcker det med EN samtalsbehandlare under avgränsad tid för din del, men det viktigaste är som jag sade i början, att du skaffar en samtalskontakt så snabbt som möjligt. Eftersom jag inte vet hur gammal du är, kan jag inte tala om för dig ifall du ska söka dig till öppenvårdspsykiatrin (vuxna över 18 år) eller om du ska vända dig till barn och
ungdomspsyk. Känns det stökigt kan du ju alltid börja med att kontakta närmaste ungdomsmottagning för att få hjälp med vart du ska vända dig och hur det ska gå till. Och dessutom kan det vara gott att ha en typ av stödkontakt på ungdomsmottagningen om det skulle bli så att du får vänta på att komma till exempelvis psykolog, för det är tyvärr ofta kö för att få komma till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar