Frågor och svar om obesvarad kärlek

12 May 2002, 17:49 112
Annat, 0 år
Question


Jag gjorde slut med en tjej för ca 1 år sedan och hon blev jättelessen. Jag vet inte varför jag gjorde slut. Nu vill jag ha tillbaka henne. Jag kan inte sluta tänka på henne. Problemet är att hon har en ny kille nu. Vad ska jag göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om hon har en ny kille nu och om det är så att hon är kär i honom och deras relation inte verkar vara på väg mot något slut, så är det inte så mycket du kan göra mer än att försöka gå vidare med ditt liv. Det är klart att du kan prata med henne och berätta hur du känner, men det är ju ganska lång tid sedan ni gjorde slut så om hon är lycklig med sin kille är inte chansen så stor att det skall bli ni två igen. Skulle det däremot vara så att hennes nuvarande relation inte är så bra och hon och pojkvännen är på väg att bryta så kan det ju finnas en chans om du pratar med henne. Om du överhuvudtaget vill ge dig in på att försöka få henne trots hennes pojkvän så får du försöka ta reda på hur deras förhållande verkar funka. Antingen kan man luska lite med någon som känner henne, eller så kan man helt enkelt vara ärlig och förklara läget för henne och förhoppningsvis få ett ärligt svar tillbaka.
Det enda som jag funderar på i övrigt när det gäller din fråga är att du säger att du inte vet varför du gjorde slut. Jag tycker att du skall försöka tänka och känna efter vad det var som fick dig att bryta er relation, speciellt eftersom du uppenbarligen fortfarande har känslor för henne. Om du sätter dig ner och försöker fråga dig själv om vad det var i er relation som du inte tyckte var bra så kanske du får lite distans till dina känslor för henne, vilket kan göra det lättare att gå vidare om det nu inte blir ni två igen. Ibland är det nämligen så att vi människor mest minns det som var bra och att vi kan sakna den där närheten man har när man är tillsammans med någon. Men sedan om man väl blir tillsammans med sitt ex igen så kommer helt plötsligt minnet ifatt en, och man kommer plötsligt ihåg varför det inte funkade. För att inte det skall hända dig så ägna några timmar/dagar åt att fundera över vad det var som fick dig att backa ur, och fundera också över vad det är som skulle vara annorlunda denna gången om du nu fick chansen igen.
Men som sagt, är hon lycklig och har gått vidare med sitt liv, så måste nog du göra det också, även om det är tufft.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar