Frågor och svar om kärlek

12 May 2002, 18:23 144
Annat, 0 år
Question


Jag har blivit kär i en kille. Jag berättade för honom vad jag känner, men han ville inte ha mig, nu vet jag inte vad jag ska göra.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att berätta för en kille att man är kär i honom är jättemodigt gjort. Ibland är det ju tyvärr så att killen inte känner likadant och det är alltid jobbigt att råka ut för. Jag hoppas att din självkänsla inte fick sig en alltför hård knäck bara för att just denna killen inte hade samma känslor för dig. I kärlek finns ju inga garantier och ibland måste man våga chansa för att vinna, men även acceptera att man förlorar ibland. Man skulle faktiskt kunna säga att man förlorar oftare än vad man vinner, men dom gånger man vinner så är det värt alla förlorade chanser.
Det man kan göra när man chansat som du och förlorat är att försöka ta hand om sitt brustna hjärta och sin sårade självkänsla lite extra under ett tag framöver tills det inte känns så jobbigt längre.
Det kan innebära att tar lite myskvällar på egen hand och gör något som man gillar, eller att man fixar lite extra roligt med sina vänner. Man kanske går ut och köper några snygga kläder till sig själv, går till frissan eller något annat som gör att man får en liten kick framåt igen. Det här beror helt på vad du gillar. Att packa en liten picknickkorg, ta med en bra bok, eller en bra cd att lyssna på och gå till sitt favoritställe är också gott för själen. Det är bara din fantasi som sätter gränser. Om man är lite extra snäll mot sig själv och gör saker som får en att må bra så brukar självkänslan repa sig och livet kan börja kännas gott igen. Men det kan ta ett litet tag, och meningen är just att du skall ta hand om dig själv lite extra tills besvikelsen och smärtan börjar släppa.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar