Frågor och svar om att vara gravid

15 May 2002, 18:44 143
Annat, 0 år
Question


Jag är 13 år och gravid tillsammans med min 15 åriga pojkvän. Jag vill göra abort men ändå inte. Jag behöver hjälp vad ska jag göra? Jag vågar inte gå till ungdomsmottagningen om mamma märker nåt.. jag vill behålla barnet får man göra det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har alldeles rätt i att du behöver hjälp, inte minst för att bestämma hur du skall göra med barnet. Att du tvekar mellan abort och att behålla barnet är helt naturligt. Du är mycket ung och att bli mamma vid så ung ålder är svårt. Därmed inte sagt att det är omöjligt. Men du behöver prata igenom hela situationen med någon som är van att prata om dom här sakerna, och som kan hjälpa dig att sätta dig in i vad det innebär att göra en abort, eller att bli mamma. Att bestämma sig för att behålla barnet är inget enkelt beslut och det kommer som sagt att innebära en stor förändring i ditt liv och därför är det viktigt att du söker hjälp snabbt innan din graviditet har gått så långt att det är för sent för dig att själv fatta ett beslut om du skall föda barnet eller göra abort.
Det finns ett antal vägar att gå för att få hjälp och det beror lite på hur det ser ut där du bor. Om du har något sjukhus i närheten så finns där sannolikt något som heter Kvinnokliniken. Dit kan du få ringa och be att få prata med en kurator. Dom brukar nämligen ha kuratorer som är duktiga på att hjälpa unga tjejer som du, varför jag tror att det vore det bästa.
Men om det nu är så att du inte har någon kvinnoklinik i närheten så finns det antingen mödravårdcentralen dit du också kan ringa och få hjälp, eller Ungdomsmottagningen. Det kan kanske vara enklast för dig att först gå till Ungdomsmottagningen så kan dom hjälpa dig med vidare kontakter. Din mamma behöver inte få veta att du vänt dig till Ungdomsmottagningen, men jag tycker att du skall fundera både en och två gånger på om du inte skulle ta och berätta för din mamma. I en sådan här svår situation som du befinner dig, behöver man stöd från både föräldrar och ibland vänner. Men tycker du det känns för svårt så gå direkt till Ungdomsmottagningen. Dom kan hjälpa dig att prata med din mamma också lite senare. Speciellt om du funderar på att behålla barnet så kommer ju din mamma att märka det förr eller senare, och det är faktiskt min erfarenhet att dom flesta unga mammor har stor hjälp av sina egna mammor, eftersom det är mycket man behöver lära sig om man ska vara en bra mamma. Men oavsett detta så måste du söka hjälp fort och inte vänta. Jag vet att många i din situation tycker det är så jobbigt att dom nästan försöker glömma bort det hela i ett försök att slippa ta tag i det, men det är som du säkert förstår ingen lösning eftersom din graviditet kommer att fortsätta även om du försöker slå bort det ur dina tankar. Nu vet jag inte vilken kontakt du har med din pojkvän och hur han ställer sig till det hela, men om du känner att du kan, så ska du självfallet prata med honom och kanske kan ni tillsammans gå till Ungdomsmottagningen och få hjälp med hur ni skall göra.
På din fråga om du får behålla barnet om du nu bestämmer dig för det, så kan jag svara att dom sociala myndigheterna som oftast blir inkopplade för att hjälpa till i ett sådant här fall, vill så långt det är möjligt att barn skall få bo med sina föräldrar. Det är ingen som automatiskt kommer att ta barnet ifrån dig. Däremot är dom skyldiga att se till att ditt barn tas om hand på ett sätt som ett barn behöver, och skulle du inte klara det så kommer dom i första hand att försöka ge dig det stöd du behöver för att klara av att vara mamma. Endast i dom fall när det inte går med hjälp av stöd att få det att fungera och barnet far illa, bestämmer dom sig för att omhänderta barnet och låta någon annan vårda honom/henne. Men det är som sagt den sista utvägen när inget annat funkar.
Jag hoppas att du nu direkt pratar med din mamma, pojkvän, eller på egen hand söker hjälp för att reda ut den här situationen, eftersom den kommer att påverka dig och ditt liv för lång tid framöver.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar