Frågor och svar om Ångest

16 May 2002, 21:36 125
Annat, 0 år
Question


Jag har en obehaglig känsla. det känns som hjärtklappning. men det sitter högre upp och känns som kramper, som kommer stötvis med några minuters mellanrum. och det kommer och går under dagen. kan detta vara någon slags av ångest? Jag har börjat och träna konditionsträning nu..kan det ha med det att göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När det gäller huruvida hjärtklappning och kramper beror på ångest eller om det är något kroppsligt fel så finns det en tumregel. Man skall alltid söka läkare i första hand för att utreda om det är något fysiskt fel. När man har sökt och fått läkarhjälp och dom inte hittar något fysiskt, då kan man börja fundera över om det är ångest. Det är nämligen så att det finns många sjukdomstillstånd (som i sig inte behöver vara allvarliga) som ger samma symptom som ångest kan göra, varför det alltid är bäst att man har uteslutit eventuella sjukdomar innan man börjar att behandla en ångestproblematik.
Därför tycker jag att du skall ringa till närmaste Vårdcentral eller privatläkarmottagning. Berätta om hur du känner dig och beställ en tid för undersökning. Sedan kan du i samråd med läkaren diskutera om det kan bero på ångest, eller om det kan ha med din träning att göra. Om den fysiska undersökningen inte ger något svar på varför du får kramper och det är troligt att det handlar om ångest, så kan du be läkaren att ge dig en remiss till en psykolog.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar