Frågor och svar om samlag

16 May 2002, 22:21 130
Kille, 0 år
Question


Hur gammal bör man vara första gången?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget direkt svar på hur gammal man böra vara första gången man har sex (jag antar att det är det du menar.
Någon övre åldersgräns finns överhuvudtaget inte, däremot kan jag säga att det vanligtvis inte är så bra om man har sex för tidigt. Är man runt femton år eller yngre så är man sällan mogen för att ha sex, och då menar jag inte kroppsligt, utan mer psykiskt. Många i den ålder har svårt att prata med sin partner om sex och hur man själv vill bli smekt osv, varför det ofta blir ganska misslyckat. Vidare känner många i den ålder sig pressade att ha sex för att ha gjort det, vilket också gör att det kan bli ganska misslyckat. Det är definitivt ingen garanti att man är mogen psykiskt för att ha sex även om man är 16-17 år, men där skiftar det mer från person till person än vad det gör hos femtonåringar och yngre.
Istället för att fundera över hur gammal man bör vara, tycker jag man borde fundera över vilka egenskaper som man bör ha för att ha sex första gången. Tex så är det min erfarenhet att man oftast får en bättre start på sitt sexliv om man har hunnit utveckla en självkänsla och självförtroende som gör att man vågar säga nej både till att ha sex när man inte vill, och till att göra saker som tex analsex och annat om man inte vill. Vidare så brukar det funka bättre om man lärt känna sin egen kropp genom tex onani och att man vet vad man själv tycker är skönt, samt att man inte tycker det är pinsamt att tala om det för en partner (då är vi inne på självförtroende igen). Ja, det finns flera egenskaper som man skulle kunna tänka sig vore lämpliga att man hunnit utveckla innan man har sex första gången, men jag tror att du förstår min poäng. Sist men inte minst så finns det ju en annan faktor i det hela också, och det är att man skall ha hunnit hitta någon som man VILL ha sex med. Allt det här jag har sagt är svårt att sätta någon åldersgräns på som du säkert förstår, eftersom alla individer mognar vid olika åldrar, och att det dessutom tar olika lång tid att hitta någon som man vill ha sex med. Vissa kanske känner sig mogna, men hittar ingen som dom får den rätta känslan för och kanske därför väntar tills dom är en bra bit över 20-strecket. En tumregel som jag tycker har fungerat för dom flesta är att det är bättre lite för sent än lite för tidigt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar