Frågor och svar om sex

17 May 2002, 18:25 163
Annat, 0 år
Question


Får tjejer skönare sex efter när de har fött barn? isåfall varför?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vissa tjejer upplever faktiskt att dom får skönare sex efter att dom fått barn, emedan andra tycker det är tvärt om. Dom som tycker att det blivit skönare, menar ofta att dom fått ett självförtroende genom att bli mammor, vilket gjort att dom kan vara mer avslappnade och ta för sig lite mer i sexlivet. Vidare tycker en del att dom alltid burit på en rädsla för att bli gravida, vilket hämmat dom i sexlivet. Den rädslan har dessa tjejer tyckt försvunnit när dom fått barn, varför dom kunnat koppla av mer. Dessa förklaringar är dom vanligaste enligt min erfarenhet. Jag har sällan eller aldrig hört att det är någon fysisk förändring av kroppen som gjort att dom upplevt sex som bättre än innan.
Som jag sade så är det vissa kvinnor som säger så här, men enligt min erfarenhet är det betydligt vanligare tvärtom, dvs att tjejer upplever att sex blivit både stökigare och mindre skönt efter att dom fått barn. Här däremot har vissa uppgivit fysiska orsaker, dvs att dom tycker dom tänjts ut i slidan vid förlossningen varför det inte känns lika mycket som innan osv. Men även här verkar majoriteten tycka att det är andra psykiska faktorer som ligger bakom att det inte är lika skönt längre. Stress är nog den vanligaste orsaken. Som småbarnsförälder är det ibland svårt att hinna med varandra och vara bara tjej och kille. Många upplever att dom fastnar i mamma och papparollen och att det aldrig verkar finnas tid för sex, eller att man aldrig kan känna sig riktigt avslappnad. Och stress är som sagt en av dom största romantikdödarna.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar