Frågor och svar om samlag

18 May 2002, 18:30 694
Tjej, 0 år
Question


hej... Jag är en 13 årig tjej som har en pojkvän som e 22, han tvingar mig till analsex när han vill det, sist vi gjorde det började det blöda, är det normalt, och måste jag verkligen göra allt min pojkvän vill? snälla skriv tillbax,

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du måste absolut inte göra allt din pojkvän vill, och det som din kille håller på med låter alldeles för avancerat för dig när du bara är 13 år, och att han tvingar dig är dessutom ett lagbrott.
Din kille är mycket äldre än du varför han borde ta ett mycket större ansvar och inte utsätta dig för analsex. Han borde inte ha sex med dig överhuvudtaget eftersom du är minderårig. Hade du haft en jämnårig pojkvän, eller en pojkvän som brydde sig lite mer om hur du mår, så skulle det här problemet som du beskriver troligtvis aldrig finnas. Utan att låta alltför mycket som en sträng moralgubbe så är det min erfarenhet att så stor åldersskillnad som det är mellan dig och din kille oftast leder till att den som är yngre blir utnyttjad. När man blir vuxen och betydligt äldre än du är nu, spelar inte åldersskillnaden så stor roll för då är det två vuxna som bestämmer sig för att vara tillsammans. Men när det handlar om att den ena är ett barn, vilket du faktiskt fortfarande är, och din kille är en vuxen så blir förhållandet väldigt ojämlikt. Det kräver som sagt mycket av den som är äldst när det gäller att ta ansvar för att den yngre i relationen inte bör göra samma saker som vuxna människor kan göra. Och som jag sade tidigare låter det inte som din pojkvän är speciellt ansvarsfull utan tvärtom, eftersom det han gör faktiskt är ett brott, och ett allvarligt sådant.
Att ha sex med en 13-åring när man själv är vuxen, och dessutom tvinga dig till analsex är sexuellt utnyttjande av minderårig, eller våldtäkt i lagens ögon, och det får absolut inte förekomma.
Mitt råd till dig är att du så fort du bara kan vänder dig till någon vuxen i din närhet och berättar om detta. Ibland kan det kännas lättast att berätta för någon vuxen man känner och litar på, men ibland kan det istället kännas lättare att berätta för någon man inte känner, såsom tex skolkuratorn, skolsköterskan, eller någon på Ungdomsmottagningen. Det kvittar vem du berättar för bara du gör det. För får detta fortsätta är det stor risk att du kommer råka mer illa ut än vad du redan gjort och att du kommer få en svår tid längre fram på grund av vad du blir utsatt för nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar