Frågor och svar om kärlek

18 May 2002, 18:16 200
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag e en tjej på 15 år o har en kille som oxå e 15. Jag o han har varit ihop över ett år o vi kanske har lite problem ibland men det fixar sig snabt igen. Men dom kommer upp oftare nu efter vår 1 års dag. Jag o han hade planerat att förlova oss på midsommar men jag vet inte om jag vill.
Men han blir ganska ledsen när jag säger att jag e osäker, men finns det något bättre att säga??
////tjej 15

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker det är ganska naturligt att du känner dig osäker. Ni är båda väldigt unga och en förlovning är ju faktiskt tänkt som ett löfte om att man inom en snar framtid ska gifta sig, och ni har ju ganska många år kvar tills ni överhuvudtaget kan gifta er varför det inte borde vara så bråttom med att förlova sig. Det faktum att ni är unga betyder ju egentligen att ni båda är mitt i den kanske intensivaste perioden i en människas liv när det gäller utveckling. Vid femton års ålder och fram till säg 18-20 år händer så otroligt mycket både kroppsligt och psykiskt. Det är under denna tiden man liksom formar den person man kommer att vara som vuxen, och att då så här i början av denna intensiva utvecklingsperiod ta ett så viktigt beslut som att man skall förlova sig kan vara ganska vanskligt. Du berättade ju att du och din kille har lite mer problem nu än tidigare och det kan bero på just detta jag sagt, nämligen att ni just nu utvecklas intensivt båda två, men det är ju för den sakens skull inte självklart att man utvecklas åt samma håll. Snarare tvärtom skulle jag vilja säga. Därför är det lätt hänt att det blir mycket bråk och att man känner att man inte är riktigt överens, eller att man inte blir accepterad för den man är, eller vill vara under den här perioden. Ingen av er har riktigt facit för hur ni båda kommer att utvecklas, det vet ni först om några år, varför du kanske skulle lyssna på den där lilla rösten i dig själv som gör att du inte känner dig säker på att det är rätt att förlova sig. Det finns ju absolut inget som hindrar att ni förlovar er om några år, när ni båda är lite mer färdiga som personer och kan ta ett mer vuxet beslut i frågan. Så jag tror inte att det finns något bättre att säga, än vad du redan gör, nämligen att du är osäker. Självklart blir din kille ledsen om han nu är inställd på att ni skall förlova er, men om ni nu har en relation som är så pass både bra och seriös så ni tänker på att förlova er, så tror jag att du kan förklara varför du vill vänta. Du kan ju också använda det jag skrivit här för att försöka förklara din osäkerhet. Om han bara får en chans att förstå så tror jag att han kommer över sin sorg med tiden och att han också kan se att du gör båda en tjänst genom att inte ha så bråttom, och att ni kan fortsätta att vara tillsammans ändå.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar