Frågor och svar om stånd

19 May 2002, 20:02 302
Annat, 0 år
Question


Jag har två frågor..
Vad ska man göra om man inte kan få stånd!?
Kan en penis vara för stor eller förliten för kondomer!?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om man inte kan få stånd så gör man bäst i att ta reda på om det beror på något fysiskt eller om det är så att man är för spänd, nervös osv, vilket mer handlar om psykiska orsaker. För att utesluta att det är något fysiskt kan man gå till en läkare för att ta reda på detta. Många tycker det är jobbigt att gå till en läkare och fråga, men om man går till Ungdomsmottagningen så kanske det känns lite lättare eftersom deras läkare är så vana vid att få sådana frågor.
När man har uteslutit fysiska orsaker så återstår bara psykiska och dom kan vara lite knepigare. Att man är stressad, nervös, spänd odyl är ju väldigt vanligt när man är ung, och det kan självfallet göra att man inte får stånd. Det bästa tipset är då faktiskt att bara vänta. Många har så bråttom att ha sex att dom faktiskt inte har en chans att funka riktigt eftersom dom är alltför nervös och spända. Den här värsta nervositeten går över en hel del ju äldre man blir eftersom man hunnit mogna mer som person och blivit lite säkrare i sig själv. Men funkar det fortfarande inte även när man blivit äldre så kan man söka hjälp för det också. Även där kan Ungdomsmottagningen vara ett alternativ.
När det gäller kondomer så finns det idag olika storlekar så jag vet faktiskt inte helt säkert om det är så att en penis kan vara för stor eller för liten, men jag har svårt att tro det. Självklart finns det inte kondomer som passar små pojkars penisar eftersom det inte är meningen att små pojkar skall ha sex, men förutom det så skiljer sig ju storlek och längd väldigt mycket även hos unga människor och vuxna, varför jag är övertygad om att det finns någon kondom för alla.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar