Frågor och svar om sex

20 May 2002, 11:50 221
Annat, 0 år
Question


Jag har lite problem att ta egna initiativ i sängen. jag har försökt att bara ta på min killes snopp men det går inte. jag trodde att det skulle bli bättre med tiden men det blir inte det och han säger ingenting. Vad ska jag göra för att våga lite mer. Det är verkligen jättejobbigt att gå med ständigt ångest över det här.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Dom flesta problem blir så mycket större när man går och bär på dom själv, och jag tror faktiskt att du skulle må mycket bättre om du kunde prata med någon om det här. Nu vet jag inte hur ung du är eller hur mycket erfarenhet du har av sex, men att man inte är så initiativrik beror oftast på osäkerhet och att man är rädd för att göra fel på något sätt. Osäkerhet kan man råda bot på genom att prata, det brukar vara det bästa sättet. Du skulle tex försöka prata med din kille och fråga honom om vad han tycker. Hur skulle han vilja att du tog i honom? Jag vet att det känns pinsamt för många att fråga men frågar man inte får man aldrig veta, och där finns inga genvägar. Jag vet att jag har sagt det många gånger förr, men det är jätteviktigt att man börjar prata med varandra om man skall ha sex ihop, annars är det jättesvårt att få det att fungera. Sedan skulle du också kunna prata med dina kompisar. Hur känner dom det, och hur brukar dom göra? När man är ung och oerfaren så måste man nämligen acceptera att man inte kan allting och att man därför kan känna stor osäkerhet. Men om du som sagt pratar med andra tjejer, förutom din pojkvän, så skulle du upptäcka att dom flesta har haft, eller har, samma problem och att man kan lära av varandra så man vågar testa lite mer. Mitt råd är alltså att du börjar med att prata med både pojkvän och tjejkompisar, för det är sällan så att det blir bättre med tiden om man inte själv gör något åt det, vilket du också har märkt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar